0

Uw winkelwagen is leeg

Totaal: €0,00

Geen producten gevonden...

winkelkeurmerk
Lampen en Verlichting Blogs

Licht brengt sfeer in huis

Licht brengt sfeer in huis

Licht is aanzienlijk meer dan een praktische, functionele oplossing die maakt dat we zien wat er aan lekkers op ons bord ligt en dat we ’s avonds lekker lui op de bank een boek kunnen lezen. Licht brengt ook sfeer in huis. Door te spelen met licht kun je je woonruimte royaler of juist intiemer doen lijken. Daarbij zijn de mogelijkheden onuitputtelijk.
De mogelijkheden zijn zo grenzeloos, omdat er voor iedere situatie een eigen armatuur met specifieke lichtbron bestaat. Dat maakt lampen kopen ook zo avontuurlijk. De sfeer in huis laat zich snel en gemakkelijk beïnvloeden, doordat je iedere lamp of groep van lampen snel in- en uit kunt schakelen en kunt dimmen. Voor wat betreft de kleur en ‘toon’ van de lichtbron bestaan er steeds meer mogelijkheden.

De gloeilamp was een echte slokop

De gloeilamp was een echte slokop

Of u nu op het punt staat om een klassieke eettafel lamp te kopen of een design hanglamp die extra cachet verleent aan uw moderne interieur, in geen van beide gevallen kiest u als lichtbron voor de ouderwetse gloeilamp. Die is bijna nergens meer verkrijgbaar. Gelukkig zijn er uitstekende alternatieven zoals de spaarlamp, de halogeen lamp en ledverlichting.

Waarom is de ouwe trouwe gloeilamp eigenlijk helemaal uit de gratie? Dat is vrij simpel. De gloeilamp was een echte slokop. De lichtopbrengst stond in geen verhouding tot de energie die we erin stopten. Met het schaarser worden van conventionele energie, de toenemende aandacht voor ons milieu en de zorgen om de klimaatverandering, kon het niet anders dan dat de gloeilamp ter discussie kwam te staan en de lichtindustrie broedde op meer verantwoorde oplossingen.

Art Deco: strakke en functionele design lampen

Art Deco: strakke en functionele design lampen

Art Deco: strakke en functionele design lampen
Wie van strakke, functionele vormgeving houdt, heeft vast wel eens gekeken naar lampen in de Art Deco stijl. Door hun moderne, maar ook tijdloze uitstraling, zijn ze een aanwinst voor ieder interieur. De meest voorkomende uitvoeringen zijn plafondlampen (plafonnières) en hanglampen. Ook voor op het bureau of de werktafel komen we Art Deco lampen tegen.
Art Deco is een stijl die opkwam rond 1920 en populair was tot ongeveer het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. We zien de strakke, vaak geometrische stijl terug in de architectuur, grafische kunsten en interieur design. Er zijn veel meubels in deze stijl ontworpen, maar ook veel lampen en siervoorwerpen. Kenmerkend zijn de rechte, vaak wat hoekige lijnen, de cilindrische vormen, de eenvoud en de zakelijkheid. Niet voor niets valt Art Deco qua tijdsperiode min of meer samen met de stroming die bekend staat als de ‘Nieuwe Zakelijkheid’.
Tijdloze eettafel lamp kopen?
Ook voor wie een stijlvolle, tijdloze eettafel lamp wil kopen, kan Art Deco een interessante richting zijn. In het ontwerp wordt vaak gebruikgemaakt van materialen met een enigszins industriële look. Glanzend metaal met opaal wit glas is bijvoorbeeld een veelvoorkomende combinatie. Materiaal en vorm komen mooi tot hun recht in een robuust, modern interieur. En voor wie van retro-meubels en –accessoires houdt, is Art Deco haast een must.
Art Deco wordt nog wel eens verward met Art Nouveau (‘Nieuwe Kunst’), in Duitstalige landen bekend als Jugendstil. Het zijn echter twee verschillende stijlen. Art Nouveau is te dateren van circa 1890 tot circa 1910. Het was een tijd van optimisme en vrolijkheid, die voorafging aan de Eerste Wereldoorlog. Art Nouveau, met zijn veel gebruikte bloem- en vogelmotieven, is veel decoratiever dan Art Deco. De vormen zijn ronder, de lijnen speelser, de kleuren feller en veelzijdiger.
Eenvoud troef in Art Deco plafond lamp design
Art Deco luidt juist een tijd in van ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’. De strakke stijl is ook het begin van seriematige en machinale productie, waardoor design lampen betaalbaarder worden. Bij antiquairs en retrowinkels kom je nog wel eens oorspronkelijke Art Deco design lampen tegen, maar dan betaal je de hoofdprijs. Nog een nadeel is dat je in de ‘antieke’ lampen vaak geen gebruik kunt maken van besparende lichtbronnen. Met een goedgemaakte ‘reproductie’ kan dat wel. Bovendien is een nieuwe Art Deco plafond- of hanglamp qua aanschafprijs voor iedereen weggelegd.
Zoveel mensen, zoveel smaken, zoveel stijlen. Art Deco is slechts één stijl. Bij Lampentoppers vind je design lampen in alle voorkomende stijlen; van klassiek en tijdloos tot trendy en supermodern. Dat geldt niet alleen voor hanglampen, maar ook voor functionele verlichtingsobjecten die je vrij in de ruimte kunt opstellen.

Licht en lucht – de design hanglamp die verkoeling brengt

Licht en lucht – de design hanglamp die verkoeling brengt

Ze komen voor in Nederland, van die tropische nachten die te warm zijn om fatsoenlijk te slapen. Hoe zorg je dan voor de gewenste verkoeling? Airconditioning is kostbaar en niet voor iedereen weggelegd. Er is een oplossing die wel betaalbaar is: de plafondventilator. En als u de aankoop van een design hanglamp overweegt, kunt u twee vliegen in één klap slaan. Door een plafondventilator met ingebouwde verlichting op te hangen.
In Afrika noemen ze hem liefdevol ‘de dakwaaier’. Daar is de plafondventilator bijna onmisbaar in de slaapruimte. In Nederland zien we hem minder vaak, maar lijkt de plafondventilator in opkomst. Met name de design hanglamp en ventilator in één wint aan populariteit. Hij verlicht uw slaapkamer op de juiste manier én hij brengt natuurlijke verkoeling.

Geen drempels voor design vloerlamp

Geen drempels voor design vloerlamp

Het begrip ‘design’ heeft één nadeel. Het roept nog steeds bij veel mensen een drempel op. ‘Design… is dat niet bij voorbaat duur?’ Niet dus. Een design vloerlamp kopen is bij Lampentoppers voor iedereen weggelegd. Zelfs onze lampen van internationaal erkende ontwerpers zijn scherp geprijsd. Wij hebben ze voor u geselecteerd op internationale verlichtingsbeurzen, waar het thema ‘design’ vaak in de spotlights staan.

winkel-keurmerk
Lampentoppers.nl 8.9 / 10 - 437 beoordelingen