Welke lamp hang ik boven mijn eettafel als eetkamer verlichting?

Misschien herkent u dit wel. De lamp boven uw eettafel is sterk verouderd en hoognodig aan vervanging toe. Maar omdat u twijfelt over welke verlichting het beste past, stelt u de aanschaf van een nieuwe lamp steeds weer uit. Wij helpen u graag in een paar stappen door uw keuze proces.
 

Sfeer creëren

Aan de eettafel wordt niet alleen maar gegeten. U leest er de krant, soms is het een werkplek, dan weer een ontmoetingsplek en als u kinderen heeft wordt er huiswerk gemaakt, getekend, geknutseld en gekleurd. Bij al deze verschillende activiteiten is een ander licht nodig: de ene keer praktisch, de andere keer sfeervol.
Om snel en gemakkelijk te wisselen van sfeer, adviseren wij een lichtbron die dimbaar is. Halogeen verlichting is een prima optie maar ook LED verlichting is goed dimbaar en geeft een mooi warm licht als eetkamer verlichting.
 

Hanglamp

Hanglampen met kap zijn een populaire optie als eetkamer verlichting. Maar de vraag is altijd: hoe groot mag de kap zijn en op welke hoogte hang ik de lamp? Wat de grootte van de kap betreft is de gulden regel dat deze niet groter mag zijn dan tweederde van de tafel. Qua hoogte kunt u de armatuur het beste 60 cm boven de tafel hangen. Zo kunt u alle tafelgenoten goed zien en wordt u niet verblind door het licht.

In plaats van één grote lamp zijn meerder kleine hanglampen ook een speelse optie. Vooral bij een lange eettafel is dit handig omdat u verschillende lichtbundels op tafel creëert en toch de tafel in zijn geheel uitlicht.
 

Booglamp

De booglamp is een uitstekend en modieus alternatief voor de hanglamp. De meeste booglampen zijn standaard voorzien van een dimmer zodat u snel en gemakkelijk een andere sfeer kunt creëren. De kap is verkrijgbaar in verschillende soorten stof, kunststof en zelfs in aluminium. Tip: wilt u spaarlampen gebruiken, kijk dan goed of deze dimbaar zijn.
 

Wandlamp

Staat uw eettafel tegen de muur, dan kunt u ook kiezen voor een armatuur met wandbevestiging. U hoeft geen speciaal lichtpunt in de muur te maken maar stopt de stekker gewoon in het stopcontact. Gezien de beperkte reikwijdte van de meeste wandlampen zijn er veel niet geschikt voor een grote tafel omdat u dan te weinig licht op tafel creëert.

Spots

Tot slot is er natuurlijk de spot. Spots boven uw eettafel geven vaak een industriële look. Staat uw tafel bij een open keuken dan creëert u mooie eenheid door dezelfde spots ook in de keuken te gebruiken.


Alle voorbeelden zijn natuurlijk maar een klein gedeelte van de mogelijkheden en er meer op gericht om in de basis een keuze te maken.

KLIK HIER voor onze eetkamer verlichting