Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
24 Jun 2024

Het verschil tussen een gloeilamp en LED lamp

Wanneer je je huis verlicht, heb je tegenwoordig een breed scala aan opties. Twee van de meest voorkomende keuzes zijn gloeilampen en LED lampen. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee? In dit artikel leggen we je uit hoe beide technologieën werken, wat hun voor- en nadelen zijn en waarom je misschien voor de ene boven de andere zou kiezen.

Hoe werkt een gloeilamp?

Een gloeilamp is een van de oudste vormen van elektrische verlichting. De werking ervan is relatief eenvoudig. Binnenin de glazen bol bevindt zich een dunne metalen draad, meestal gemaakt van wolfraam. Wanneer er een elektrische stroom door deze draad loopt, wordt deze zo heet dat hij begint te gloeien en licht uitstraalt. Dit proces wordt thermische straling genoemd.

Hoewel gloeilampen historisch gezien zeer populair zijn geweest, zijn ze niet erg efficiënt. Slechts een klein deel van de elektrische energie die ze verbruiken, wordt omgezet in licht; het grootste deel wordt omgezet in warmte. Dit betekent dat gloeilampen veel energie verspillen.

Hoe werkt een LED Lamp?

LED staat voor Light Emitting Diode, oftewel lichtgevende diode. Een LED lamp werkt op een heel andere manier dan een gloeilamp. In plaats van een draad die verhit wordt, maakt een LED lamp gebruik van een halfgeleider die licht uitstraalt wanneer er een elektrische stroom doorheen gaat. Dit proces staat bekend als elektroluminescentie.

LED lampen zijn veel efficiënter dan gloeilampen. Ze zetten een veel groter deel van de elektrische energie om in licht, wat betekent dat ze veel minder energie verspillen als warmte. Dit maakt LED lampen een veel duurzamere keuze.

Voordelen van LED Lampen

 1. Energie-efficiëntie: Zoals eerder genoemd, zijn LED lampen aanzienlijk energiezuiniger dan gloeilampen. Ze verbruiken tot 80% minder energie, wat resulteert in lagere elektriciteitsrekeningen.
 2. Lange levensduur: LED lampen gaan veel langer mee dan gloeilampen. Waar een gloeilamp gemiddeld 1.000 uur meegaat, kan een LED lamp tot wel 50.000 uur meegaan. Dit betekent dat je LED lampen veel minder vaak hoeft te vervangen.
 3. Milieuvriendelijk: Doordat LED lampen minder energie verbruiken en langer meegaan, zijn ze een milieuvriendelijkere optie. Bovendien bevatten ze geen schadelijke stoffen zoals kwik, wat wel het geval is bij sommige andere soorten verlichting.
 4. Lichtkwaliteit: LED lampen bieden een uitstekende lichtkwaliteit. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen, van warm wit tot koel wit, zodat je de sfeer in huis kunt aanpassen aan je voorkeur.

Nadelen van LED Lampen

 1. Aanschafprijs: LED lampen zijn doorgaans duurder in aanschaf dan gloeilampen. De hogere initiële kosten kunnen sommige mensen afschrikken, hoewel deze kosten op de lange termijn vaak worden gecompenseerd door de lagere energierekeningen en langere levensduur.
 2. Complexiteit: LED lampen bevatten elektronische componenten die gevoelig kunnen zijn voor stroompieken en hoge temperaturen. Dit kan soms leiden tot defecten of een kortere levensduur als ze niet goed worden gebruikt of geïnstalleerd.

Voordelen van gloeilampen

 1. Kostprijs: Gloeilampen zijn doorgaans goedkoop in aanschaf. Dit maakt ze een toegankelijke optie voor mensen met een beperkt budget.
 2. Kleurenweergave: Gloeilampen staan bekend om hun uitstekende kleurweergave. Ze produceren een warm, natuurlijk licht dat door veel mensen als zeer aangenaam wordt ervaren.

Nadelen van gloeilampen

 1. Energieverspilling: Zoals eerder genoemd, zetten gloeilampen een groot deel van de verbruikte energie om in warmte in plaats van licht. Dit maakt ze minder energie-efficiënt.
 2. Korte levensduur: Gloeilampen hebben een relatief korte levensduur van ongeveer 1.000 uur. Dit betekent dat je ze regelmatig moet vervangen, wat op de lange termijn duurder kan zijn.
 3. Milieubelasting: Door hun hoge energieverbruik en korte levensduur dragen gloeilampen bij aan een hogere CO2-uitstoot en meer afval, wat minder gunstig is voor het milieu.

Bij het kiezen tussen een gloeilamp en een LED lamp, hangt je keuze af van verschillende factoren zoals energie-efficiëntie, kosten, levensduur en milieuvriendelijkheid. Hoewel LED lampen initieel duurder kunnen zijn, bieden ze op de lange termijn aanzienlijke voordelen in termen van kostenbesparing en duurzaamheid. Gloeilampen kunnen aantrekkelijk zijn vanwege hun lage aanschafprijs en warme lichtkwaliteit, maar hun inefficiëntie en korte levensduur maken ze minder praktisch voor langdurig gebruik. Door deze overwegingen in acht te nemen, kun je de juiste keuze maken voor jouw verlichtingsbehoeften.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter