Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
24 Jun 2024

Hoe kies je de juiste hoeveelheid Lumen per kamer?

Het kiezen van de juiste hoeveelheid lumen per kamer is cruciaal voor een optimale verlichting van je huis. Of je nu een gezellige sfeer wilt creëren in de woonkamer of functionele verlichting nodig hebt in de keuken, de hoeveelheid lumen speelt een belangrijke rol. In dit artikel leg ik je uit hoe je de juiste hoeveelheid lumen per kamer bepaalt.

Wat zijn Lumen?

Lumen (lm) is de eenheid die de totale hoeveelheid zichtbaar licht aangeeft die een lichtbron uitstraalt. Hoe meer lumen, hoe helderder het licht. In tegenstelling tot watt, dat de energieverbruik van een lamp aangeeft, vertelt lumen je hoeveel licht de lamp daadwerkelijk produceert.

Waarom is de juiste hoeveelheid Lumen belangrijk?

De juiste hoeveelheid lumen zorgt ervoor dat je kamers goed verlicht zijn zonder te fel of te zwak te zijn. Dit kan het comfort, de sfeer en de functionaliteit van een ruimte aanzienlijk verbeteren. Te veel licht kan verblindend en onaangenaam zijn, terwijl te weinig licht de ogen kan belasten en de bruikbaarheid van een ruimte kan verminderen.

Richtlijnen voor de hoeveelheid Lumen per kamer

Elke kamer heeft verschillende verlichtingsbehoeften gebaseerd op het gebruik en de grootte van de ruimte. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 1. Woonkamer: Voor een woonkamer wil je een warme, gezellige sfeer creëren. Dit betekent meestal een combinatie van woonkamerlampen en sfeerverlichting. Richt je op ongeveer 100-150 lumen per vierkante meter.
 2. Keuken: Keukens hebben heldere, functionele verlichting nodig voor het bereiden van voedsel en schoonmaken. Algemene keuken verlichting zou rond de 300 lumen per vierkante meter moeten liggen, met extra taakverlichting boven werkbladen van ongeveer 500-700 lumen per vierkante meter.
 3. Eetkamer: Voor eetkamers is een zachtere, gezellige verlichting wenselijk. Richt je op eettafel lampen met ongeveer 150-250 lumen per vierkante meter.
 4. Badkamer: Badkamers hebben heldere verlichting nodig, vooral bij spiegels voor het scheren of aanbrengen van make-up. Badkamer verlichting zou ongeveer 200-300 lumen per vierkante meter moeten zijn, met extra verlichting rond spiegels van 500-700 lumen per vierkante meter.
 5. Slaapkamer: In slaapkamers wil je een rustige, ontspannende sfeer. Een algemene verlichting van ongeveer 100-200 lumen per vierkante meter is meestal voldoende, met mogelijkheid voor dimbare slaapkamerlampen om de sfeer aan te passen.
 6. Kantoor: Voor thuiskantoren is heldere, functionele verlichting cruciaal om vermoeide ogen te voorkomen. Richt je op ongeveer 300-500 lumen per vierkante meter.

Hoe bereken je de benodigde Lumen?

Om de benodigde lumen per kamer te berekenen, vermenigvuldig je het aantal vierkante meters van de kamer met het aanbevolen aantal lumen per vierkante meter. Bijvoorbeeld, voor een woonkamer van 20 vierkante meter met een behoefte van 150 lumen per vierkante meter, heb je 20 x 150 = 3000 lumen nodig.

Tips voor het kiezen van de juiste verlichting

 1. Gebruik dimmers: Dimmers geven je de flexibiliteit om de helderheid van je verlichting aan te passen aan verschillende situaties en stemmingen.
 2. Kies de juiste kleurtemperatuur: De kleurtemperatuur van verlichting, gemeten in Kelvin (K), kan ook de sfeer van een kamer beïnvloeden. Warm wit licht (ongeveer 2700K-3000K) is ideaal voor woon- en slaapkamers, terwijl koel wit licht (3500K-5000K) beter geschikt is voor werkruimtes zoals keukens en kantoren.
 3. Combineer verschillende lichtbronnen: Gebruik een combinatie van plafondlampen, tafellampen, vloerlampen en wandlampen om een evenwichtige en gelaagde verlichting te creëren.
 4. Houd rekening met natuurlijke lichtinval: Maak optimaal gebruik van natuurlijk licht en plaats kunstmatige lichtbronnen waar ze het meest nodig zijn tijdens de avonduren.
 5. Experimenteer en pas aan: Verlichting is een persoonlijk aspect van je huis. Experimenteer met verschillende hoeveelheden en soorten verlichting om te zien wat het beste werkt voor jouw ruimte.

Door deze richtlijnen te volgen en rekening te houden met de specifieke behoeften van elke kamer, kun je ervoor zorgen dat je huis altijd goed verlicht is en de juiste sfeer heeft.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter