Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
06 Sep 2017

Art Deco: strakke en functionele design lampen

Art Deco: strakke en functionele design lampen

Wie van strakke, functionele vormgeving houdt, heeft vast wel eens gekeken naar lampen in de Art Deco stijl. Door hun moderne, maar ook tijdloze uitstraling, zijn ze een aanwinst voor ieder interieur. De meest voorkomende uitvoeringen zijn plafondlampen (plafonnières) en hanglampen. Ook voor op het bureau of de werktafel komen we Art Deco lampen tegen.

Art Deco is een stijl die opkwam rond 1920 en populair was tot ongeveer het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. We zien de strakke, vaak geometrische stijl terug in de architectuur, grafische kunsten en interieur design. Er zijn veel meubels in deze stijl ontworpen, maar ook veel lampen en siervoorwerpen. Kenmerkend zijn de rechte, vaak wat hoekige lijnen, de cilindrische vormen, de eenvoud en de zakelijkheid. Niet voor niets valt Art Deco qua tijdsperiode min of meer samen met de stroming die bekend staat als de ‘Nieuwe Zakelijkheid’.


Tijdloze eettafel lamp kopen?

Ook voor wie een stijlvolle, tijdloze eettafel lamp wil kopen, kan Art Deco een interessante richting zijn. In het ontwerp wordt vaak gebruikgemaakt van materialen met een enigszins industriële look. Glanzend metaal met opaal wit glas is bijvoorbeeld een veelvoorkomende combinatie. Materiaal en vorm komen mooi tot hun recht in een robuust, modern interieur. En voor wie van retro-meubels en –accessoires houdt, is Art Deco haast een must.

Art Deco wordt nog wel eens verward met Art Nouveau (‘Nieuwe Kunst’), in Duitstalige landen bekend als Jugendstil. Het zijn echter twee verschillende stijlen. Art Nouveau is te dateren van circa 1890 tot circa 1910. Het was een tijd van optimisme en vrolijkheid, die voorafging aan de Eerste Wereldoorlog. Art Nouveau, met zijn veel gebruikte bloem- en vogelmotieven, is veel decoratiever dan Art Deco. De vormen zijn ronder, de lijnen speelser, de kleuren feller en veelzijdiger.

Eenvoud troef in Art Deco plafond lamp design


Art Deco luidt juist een tijd in van ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’. De strakke stijl is ook het begin van seriematige en machinale productie, waardoor design lampen betaalbaarder worden. Bij antiquairs en retrowinkels kom je nog wel eens oorspronkelijke Art Deco design lampen tegen, maar dan betaal je de hoofdprijs. Nog een nadeel is dat je in de ‘antieke’ lampen vaak geen gebruik kunt maken van besparende lichtbronnen. Met een goedgemaakte ‘reproductie’ kan dat wel. Bovendien is een nieuwe Art Deco plafond- of hanglamp qua aanschafprijs voor iedereen weggelegd.

Zoveel mensen, zoveel smaken, zoveel stijlen. Art Deco is slechts één stijl. Bij Lampentoppers vind je design lampen in alle voorkomende stijlen; van klassiek en tijdloos tot trendy en supermodern. Dat geldt niet alleen voor hanglampen, maar ook voor functionele verlichtingsobjecten die je vrij in de ruimte kunt opstellen.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter