Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
12 Sep 2017

De gloeilamp was een echte slokop

Eettafel lamp met gloeilamp? Een stroomvreter!

Het ontstaan van de gloeilamp vindt plaats in dezelfde periode, waarin elektrische netwerken voor huishoudelijk en bedrijfsmatig gebruik realiteit worden, tegen het einde van de negentiende eeuw. De uitvinding van de gloeilamp is aan niemand in het bijzonder toe te schrijven. Een naam die al snel opduikt, is die van Thomas Edison (1847-1931), een slimme Engelsman die veel octrooien op zijn naam had staan en de General Electric Company oprichtte.

Edison was de man die de gloeilamp perfectioneerde en ervoor zorgde dat deze op grote schaal kon worden geproduceerd, zodat uiteindelijk iedereen ‘een peertje’ boven zijn eettafel kon hangen. Voor die tijd een grote vooruitgang. Daarvoor moest men het doen met kaarsen of een olielamp. Of men ging met de kippen op stok.

Energieverantwoorde oplossingen

Een andere naam waar je al snel aan denkt is Philips. In 1871 richtte Gerard Philips uit Eindhoven de beroemde lampenfabriek op die wereldwijd furore maakte. Miljoenen gloeilampen verlieten de fabriekspoort, misschien wel miljarden. In 2007 rolde de laatste gloeilamp van de lopende band. In 2009 werd de gloeilamp na jaren trouwe dienst door de Europese Unie in de ban gedaan.

De reden is dat het een energieslurper is. De gloeilamp is een glazen bol met koolstofgloeidraad die dusdanig wordt verhit dat hij licht gaat uitstralen. De lichtopbrengst is, weten we nu, buitengewoon laag ten opzichte van de energie die we erin stoppen om de draad te verhitten. De verschillen met spaarlampen, halogeenlampen en ledlampen zijn echt enorm. Dat neemt niet weg dat de goeie ouwe gloeilamp onze huiskamers jarenlang heeft verlicht en een ereplaats in de geschiedenis van de mensheid verdient! Maar als u op het punt staat een functionele staande leeslamp te kopen, dan zult u zeker kiezen voor één van onze energieverantwoorde oplossingen.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter