Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
23 Feb 2013

De gloeilamp

De gloeilamp gaat verdwijnen, en nu?


In 1854 slaagde Heinrich Gobel uit Duitsland erin de eerste echte gloeilamp te maken. Naast Gobel en Edison worden ook de Rus Alexander Lodygin (1872) en de Engelsman Joseph Swan (1878) genoemd als uitvinder van de gloeilamp. Na deze uitvinding duurde het nog een aantal jaren voordat er een gloeilamp werd geproduceerd die langer dan 10 uur kon branden. Edison vondt de gloeilamp uit zoals wij die vandaag de dag kennen, zijn naam is nu nog steeds gekoppeld aan de Edison fitting / schroefdraad.

En nu, 158 jaar later?

De gloeilamp is in veel landen al verboden, iets wat we 20 jaar geleden niet voor mogelijk hielden. Sinds 1 september 2009 geldt in de gehele EU een verbod op de productie van matte gloeilampen. Dit geldt ook voor de heldere gloeilampen van 80 watt of hoger. Voor de overige heldere gloeilampen (5W en hoger) zal dit verbod tot en met 1 september 2012 gefaseerd uitgebreid gaan worden. Als de productie stopt, zullen de magazijnen leeg raken en zal uiteindelijk geen gloeilamp meer verkocht worden. Het is dus geen verbod op de verkoop (winkels zouden dan met volle magazijnen blijven zitten) maar op de productie en import daarvan.
Let wel, het bezitten en gebruiken van een gloeilamp na 1 september 2012 is niet verboden, maar een vervangend exemplaar wordt niet meer geproduceerd.

Uiteraard heeft Lampentoppers.nl een grote collectie vervangende lichtbronnen. Zodat u gewoon van uw eigen lamp kan blijven genieten.

KLILK HIER VOOR AL ONZE LICHTBRONNEN. 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter