Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
12 Jan 2024

Een overzicht van verschillende soorten fittingen

Ben je ooit in een winkel geweest op zoek naar een nieuwe lamp of lichtbron en plotseling overweldigd geraakt door de verscheidenheid aan fittingen? Je bent niet alleen. De wereld van lampfittingen kan behoorlijk complex lijken, maar met een beetje kennis wordt het al snel duidelijk. In dit artikel geef ik je een overzicht van de verschillende soorten fittingen, zodat je de volgende keer precies weet wat je nodig hebt.

Wat is een fitting?

Een fitting is het onderdeel van de lamp dat de lichtbron (lamp) verbindt met de elektriciteit in je lamp of armatuur. Deze verbinding zorgt ervoor dat de lamp oplicht als je de schakelaar omzet. Fittingen verschillen in grootte, vorm en type aansluiting.

De meest voorkomende soorten fittingen

  1. E27 fitting: Dit is wellicht de meest bekende fitting. De 'E' staat voor Edison, de uitvinder van de gloeilamp, en het nummer 27 duidt de diameter van de schroefdraad in millimeters aan. Deze E27 fitting vind je vaak in hanglampen, staande lampen en plafondlampen.
  2. E14 fitting: Deze is kleiner dan de E27 en wordt vaak gebruikt in kleinere, decoratieve lampen zoals nachtlampjes of sfeerverlichting. De E14 heeft een diameter van 14 millimeter.
  3. GU10 fitting: De GU10 fitting wordt vaak gebruikt voor spotjes. De lampen voor deze fitting hebben meestal een bajonetsluiting waarbij je de lamp in de fitting steekt en vervolgens een kwartslag draait om hem vast te zetten.
  4. G4 en G9 fittingen: Dit zijn kleine fittingen die je vaak ziet in compacte LED-lampen en halogeenlampen. Een G9 LED fitting is klein en meestal gebruikt voor inbouwspotjes of decoratieve lichtarmaturen.
  5. Bajonetfittingen (B22/B15): Deze zijn vooral populair in het Verenigd Koninkrijk. De lampen hebben pinnen in plaats van schroefdraden en worden bevestigd door de lamp in de fitting te steken en te draaien.

LED, Halogeen en gloeilampen

Nu je de basis van de fittingen kent, is het ook belangrijk om te weten dat niet elke lamp in elke fitting past. LED-lampen, halogeenlampen en traditionele gloeilampen hebben allemaal verschillende specificaties. Let dus goed op het type lamp dat je kiest. LED-lampen zijn bijvoorbeeld energiezuiniger en gaan langer mee dan traditionele gloeilampen.

Tips bij het kiezen van de juiste fitting

  • Controleer je huidige lamp: Kijk naar de fitting van je huidige lamp voordat je een nieuwe koopt. Dit is de gemakkelijkste manier om ervoor te zorgen dat je de juiste fitting kiest.
  • Vermogen en spanning: Zorg ervoor dat de lamp die je kiest compatibel is met de spanning en het vermogen van je armatuur.
  • Dimbaarheid: Niet alle LED-lampen zijn dimbaar. Als je een dimbare lamp nodig hebt, controleer dan of dit expliciet vermeld staat.

Conclusie

Het kiezen van de juiste fitting voor je lamp hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door je bewust te zijn van de verschillende soorten en hun toepassingen, kun je gemakkelijk de juiste keuze maken voor jouw specifieke behoefte. Of je nu een gezellige sfeer wilt creëren met kleine E14 lampen of krachtige verlichting nodig hebt met GU10 spotjes, er is altijd een fitting die past bij jouw wensen.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter