Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
21 Oct 2017

Effe dimmen

Steeds meer dimtechnieken

In de tijd van de gloeilamp bestond er maar één type dimmer, de potentiometer, ook wel ‘potmeter’ genoemd. Deze was uitgerust met een schuif of draaiknop om het licht te reguleren. Deze conventionele dimmer had als nadeel dat de energie die niet voor de verlichting werd gebruikt werd omgezet in warmte. Met energieverlies als negatief resultaat.

Hier zijn inmiddels nieuwe dimtechnieken voor in de plaats gekomen. De meest bekende is de triac-schakeling. Die regelt niet de hoeveelheid stroom die de lamp bereikt, zoals de ‘potmeter’, maar onderbreekt telkens de spanning voor een korte periode. Dan hebben we het over fracties van seconden. Voordeel: geen warmtevorming en dus nauwelijks tot geen energieverlies.

Hanglamp, wandlamp of staande lamp dimmen

Intussen zijn er ook speciale dimmers op de markt voor LED-lampen, halogeenlampen en zelfs voor tl-lampen. Het is wel even goed opletten welke u koopt om er zeker van te zijn dat het werkt. Niets is irritanter dan een lamp die gaat flikkeren door het dimmen. Besef ook dat nog niet alle spaarlampen dimbaar zijn. Lees dus goed wat de verpakking hierover zegt als u spaarlampen koopt.

Uiteraard kunt u zowel hanglampen als wandlampen en staande lampen dimmen. Bij een hanglamp, de lamp boven de tafel bijvoorbeeld, bent u afhankelijk van een wandschakelaar. Mocht u er een gaan aanschaffen en monteren, dan is het belangrijk om te weten welke lichtbron u n de hanglamp gaat gebruiken. Let daarbij ook op het vermogen. Hoe beter de lamp en de dimmer op elkaar zijn afgestemd, hoe vloeiender de verlichtingssterkte zich laat regelen.

Wandlampen en staande lampen met dimmer

Bij wandlampen en staande lampen is de juiste, op de toegepaste lichtbron afgestemde dimmer vaak al geïntegreerd. De dimmer kan een onderdeel zijn van het armatuur, in de vorm van een draaibare schakelaar, maar het kan ook een zogeheten snoer- of vloerdimmer zijn. Ook is het steeds vaker mogelijk om het licht met een afstandsbediening te dimmen.

Ontbreekt er een dimmer op uw bestaande lampen, dan is het niet al te ingewikkeld om ze alsnog van een snoerdimmer te voorzien. Ook hier geldt: let er wel op dat de dimmer past bij de lichtbron die u gebruikt. Het voordeel van dimmers is dat u de sterkte en sfeer van de verlichting volledig naar uw hand kunt zetten en ook nog eens stroom bespaart. Advies nodig? Gewoon onze klantenservice bellen: 020 6901564.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter