Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
05 Feb 2024

Het verschil tussen Lumen en Watt uitgelegd

Je hebt vast wel eens gehoord van lumen en watt als je op zoek was naar verlichtingsproducten. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk en waarom zijn ze belangrijk bij het kiezen van de juiste verlichting? In dit artikel gaan we het verschil tussen lumen en watt uitleggen, zodat je beter begrijpt welke informatie je nodig hebt om de juiste verlichtingskeuzes te maken.

Watt: het vermogen

Laten we beginnen met watt. Watt (afgekort als "W") is een maateenheid voor elektrisch vermogen. Het geeft aan hoeveel energie een lichtbron verbruikt om licht te produceren. In het verleden werd watt vaak gebruikt om de helderheid van een lamp te beoordelen. Hoe hoger het wattage, hoe helderder de lamp leek te zijn. Dit was handig toen gloeilampen de standaard waren, omdat ze allemaal op een vergelijkbare manier licht produceerden.

Echter, met de opkomst van nieuwe energiezuinige verlichtingstechnologieën zoals LED-lampen, is het wattage niet langer de beste indicator voor helderheid. LED-lampen kunnen namelijk veel meer licht produceren met veel minder vermogen dan traditionele gloeilampen. Daarom is het belangrijk om verder te kijken dan alleen het wattage.

Lumen: de helderheid

Lumen (afgekort als "lm") is de eenheid die wordt gebruikt om de helderheid van een lichtbron te meten. Lumen geeft aan hoeveel zichtbaar licht een lamp uitstraalt in alle richtingen. Met andere woorden, het meet de hoeveelheid licht die daadwerkelijk wordt geproduceerd, ongeacht het vermogen dat wordt verbruikt.

Bij het kiezen van de juiste verlichting is het aantal lumen dus van groot belang. Hoe meer lumen een lamp heeft, hoe helderder het licht zal zijn. Dit is vooral handig wanneer je specifieke verlichtingsbehoeften hebt, zoals het verlichten van een werkruimte, het creëren van sfeervolle binnenverlichting in je woonkamer, of het installeren van buitenlampen.

De verhouding tussen Lumen en Watt

Nu je weet dat lumen de helderheid meet en watt het vermogen, kun je begrijpen dat de verhouding tussen deze twee waarden kan variëren bij verschillende soorten lampen. Voorheen was het eenvoudig: een 60-watt gloeilamp was over het algemeen even helder als een andere 60-watt gloeilamp. Maar met moderne verlichtingstechnologieën is dit niet langer het geval.

Om de juiste lamp te kiezen, moet je dus rekening houden met de lumen-watt verhouding. Dit wordt vaak uitgedrukt als "lumen per watt" (lm/W). Hoe hoger deze waarde, hoe efficiënter de lamp is in het omzetten van elektrische energie in licht. LED-lampen hebben meestal een veel hogere lumen per watt ratio dan gloeilampen, wat betekent dat ze helderder kunnen schijnen met minder energieverbruik.

Een praktisch voorbeeld

Laten we eens kijken naar een praktisch voorbeeld om het verschil tussen lumen en watt beter te begrijpen. Stel je voor dat je op zoek bent naar een nieuwe lamp voor je leesstoel. Je wilt een lamp die voldoende licht geeft om comfortabel te kunnen lezen.

Een ouderwetse gloeilamp van 60 watt kan genoeg licht produceren, maar deze verbruikt ook veel elektriciteit. Een moderne LED-lamp met slechts 8 watt kan echter dezelfde hoeveelheid licht produceren, zo niet meer, omdat LED's efficiënter zijn. In dit geval is het aantal lumen belangrijker dan het wattage, omdat je wilt weten hoe helder het licht is voor je leesbehoeften.

Conclusie

In conclusie, het begrijpen van het verschil tussen lumen en watt is essentieel bij het kiezen van de juiste verlichting voor je huis of kantoor. Lumen meet de helderheid van een lamp, terwijl watt het vermogen aangeeft dat wordt verbruikt. Moderne verlichtingstechnologieën, zoals LED, hebben de traditionele relatie tussen watt en helderheid veranderd.

Tijdens lampen kopen moet je dus vooral letten op het aantal lumen dat een lamp produceert en de lumen per watt verhouding om de meest efficiënte en geschikte verlichtingsoplossing te vinden voor jouw behoeften. Nu je deze informatie hebt, ben je beter in staat om weloverwogen keuzes te maken en kun je genieten van een goed verlichte ruimte met een efficiënt energieverbruik.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter