Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
10 Jun 2017

Hoe maak ik zelf een lichtplan?

Stap 1: Teken een plattegrond van elke kamer

Begin met het tekenen van een plattegrond van elke kamer in uw woning. Dit geeft een goed overzicht van de plaatsen waar u verlichting kunt plaatsen. Verwerk ook vaste elementen zoals grote meubels, scheidingsmuren, ramen, de televisie en andere zaken die het plaatsen van lampen onmogelijk maken. Teken het liefst op schaal, zodat de plattegrond representatief is voor de werkelijke situatie in uw woonkamer. U kunt hiervoor eventueel gratis 3D tekenprogramma’s op internet downloaden.

Stap 2: Begin met d basis- en taakverlichting

Nu de plattegrond gereed is, kunt u rustig nadenken over de plaatsen in huis waar verlichting absoluut noodzakelijk is. We hebben het dan met name over basis- en taakverlichting, twee verlichtingssoorten die we in het artikel van vorige week hebben besproken. Zo moeten er boven de eettafel lampen hangen om licht te hebben tijdens het avondeten en moet er bij de bank in de woonkamer een lamp zijn om in het donker comfortabel een boek te kunnen lezen.

Stap 3: Kies de sfeer- en accentverlichting

Nadat u op de plattegrond lichtcirkels heeft getekend om de plek van de functionele basis- en taakverlichting aan te geven, is het tijd om aandacht te schenken aan de esthetische functie van verlichting. Teken kleinere cirkels om aan te duiden waar u sfeerverlichting zoals nachtlampjes of spotjes in een kast wilt plaatsen. Denk daarnaast na over accentverlichting om bepaalde vaste elementen zoals planten, foto’s of een schilderij te accentueren. Als het goed is zijn deze in de plattegrond verwerkt.

Stap 4: Kies uw favoriete lampen

U weet nu exact welke plekken in huis u wilt verlichten. De vraag rest alleen welke lampen u hiervoor kiest. Dat hangt niet alleen af van uw smaak, maar ook van de plek die u wilt verlichten. Zo is een hanglamp ideaal voor boven de eettafel en creëert een booglamp op de vloer meer sfeer in het zitgedeelte. Hou hierbij ook rekening met de lichttemperatuur van de gebruikte lamp en de uitstraling in combinatie met de rest van uw interieur.

Stap 5: Denk na over stopcontacten en schakelaars

Uw zelf gemaakte lichtplan is nu zo goed als af. Maar let op: ogenschijnlijk kleine details kunnen nog altijd roet in het eten gooien. Heeft u bijvoorbeeld al nagedacht over de locatie van stopcontacten en lichtschakelaars in uw kamers? U moet er immers genoeg hebben om alle gewenste lampen in te kunnen schakelen. Denk eventueel ook de afstand tussen stopcontacten en lampen. Lange draden in het zicht kunnen uw interieur behoorlijk verstoren. Hou hiermee rekening bij het maken van uw lichtplan of werk de draden weg in de muur. Succes!


Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter