Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
05 Feb 2024

Welke IP-waarden zijn geschikt voor buitenlampen?

Als je op zoek bent naar buitenverlichting voor je tuin, terras of oprit, is het belangrijk om rekening te houden met de IP-waarde (Ingress Protection) van de lampen. IP-waarden geven aan hoe goed een elektrisch apparaat, in dit geval een buitenlamp, is beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals water en stof. Het is essentieel om de juiste IP-waarde te kiezen om ervoor te zorgen dat je buitenlampen bestand zijn tegen de omgevingsomstandigheden waarin ze worden geplaatst.

Begrijp de IP-waardes

Voordat we ingaan op welke IP-waarden geschikt zijn voor buitenlampen, is het belangrijk om de IP-code te begrijpen. De IP-code bestaat uit twee cijfers, bijvoorbeeld IP65. Het eerste cijfer geeft de mate van bescherming aan tegen stof en vaste deeltjes, terwijl het tweede cijfer de mate van bescherming tegen water aangeeft. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de bescherming. Hier zijn enkele veelvoorkomende IP-codes en hun betekenis:

 • IP44: Beschermd tegen spatten water en kleine voorwerpen. Geschikt voor overdekte buitenruimtes, zoals veranda's.
 • IP65: Beschermd tegen waterstralen en stof. Geschikt voor directe blootstelling aan regen en andere weersomstandigheden.
 • IP67: Volledig stofdicht en beschermd tegen onderdompeling in water tot een bepaalde diepte. Ideaal voor vijvers of fonteinen.
 • IP68: Volledig stofdicht en beschermd tegen langdurige onderdompeling in water. Geschikt voor onderwaterverlichting.

Bepaal de locatie en het doel

De juiste IP-waarde voor je buitenlamp hangt af van de specifieke locatie en het beoogde gebruik. Hier zijn enkele scenario's waarin verschillende IP-waarden geschikt zijn:

 1. Tuinverlichting

Als je van plan bent om buitenlampen in je tuin te plaatsen, wil je waarschijnlijk een IP-waarde van minstens IP65. Tuinlampen moeten bestand zijn tegen regen en vochtigheid, vooral als ze in de buurt van planten of gazon worden geplaatst. Dit helpt om ervoor te zorgen dat de lampen niet beschadigd raken door het weer en lang meegaan.

 1. Opritverlichting

Voor opritverlichting is ook een IP65-waarde aan te raden, omdat deze lampen vaak blootstaan aan regen, sneeuw en andere weersomstandigheden. Hierdoor blijft deze buiten verlichting betrouwbaar en veilig voor gebruik, zelfs tijdens slecht weer.

 1. Terrasverlichting

Terrasverlichting die zich onder een afdak of pergola bevindt, kan doorgaans met een lagere IP-waarde zoals IP44 werken, omdat ze minder blootgesteld worden aan directe regen. Zorg er echter voor dat de IP-waarde nog steeds geschikt is voor de omgeving en de locatie van de lampen.

 1. Vijver- en zwembadverlichting

Als je verlichting wilt installeren in of rondom een vijver of zwembad, is het essentieel om te kiezen voor lampen met een IP67- of IP68-classificatie. Deze lampen of buitenspots zijn speciaal ontworpen om ondergedompeld te worden in water en kunnen veilig in deze omgeving worden gebruikt.

Extra overwegingen

Naast de IP-waarde zijn er nog enkele andere factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van buitenlampen:

 • Type lamp: Denk na over het type lamp dat je wilt gebruiken, zoals LED, halogeen of zonne-energie. LED-lampen zijn vaak energiezuiniger en hebben een langere levensduur.
 • Stijl en ontwerp: Zorg ervoor dat de buitenlampen passen bij de esthetiek van je buitenruimte. Er zijn verschillende stijlen en ontwerpen beschikbaar, van moderne tot klassieke lampen.
 • Installatiegemak: Overweeg hoe eenvoudig het is om de lampen te installeren. Sommige lampen vereisen professionele installatie, terwijl andere eenvoudig zelf te monteren zijn.
 • Lichtniveaus: Bepaal hoe helder je de verlichting wilt hebben en of je instelbare lichtniveaus nodig hebt.

Conclusie

Bij het kiezen van buitenlampen is de IP-waarde een cruciale factor om in gedachten te houden. De juiste IP-waarde zorgt ervoor dat je lampen bestand zijn tegen de omgevingsomstandigheden en veilig kunnen worden gebruikt. Overweeg altijd de locatie en het beoogde gebruik van de lampen bij het maken van je keuze. Met de juiste buitenverlichting kun je niet alleen je buitenruimte verfraaien, maar ook zorgen voor veiligheid en functionaliteit, ongeacht het weer. Veel plezier met het kiezen van de perfecte buitenlampen voor jouw situatie!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter